Zakažite pregled na telefon 021/529-716, 021/520-032 ili 065/588-0000

Nazad

Deveta nedelja trudnoće

Autor: Klinika Perinatal

Deveta nedelja trudnoćeVaša trudnoća lepo napreduje. U 9. nedelji i vi i vaša beba rastete svakim danom. 9. nedelja trudnoće je završna nedelja embrione faze. Sedite i uživajte dok čitate šta se dešava sa vašim telom i sa vašom bebom u 9. nedelji trudnoće.

Vaš život

U ovoj nedelji trudnoće možda ćete osetiti šta znači loše varenje. Loše varenje je uzrokovano trudničkim hormonom progesteronom, koji opušta mišićni prsten između želuca i jednjaka. Ovo omogućava stomačnoj kiselini da se vrati ju jednjak što uzrokuje gorušicu. Postoje mnogi načini kako da pomognete sebi u ovom problemu. Unošenje dosta tečnosti je preporučljivo za celu trudnoću, jer dehidratacija uzrokuje zatvor, a kasnije i kontrakcije. Preporučljivo je da popijete 6 - 8 čaša vode dnevno.

Vaša beba

U ovoj nedelji počinje fetalni period. Da, vaša beba je zvanično fetus! U 9. nedelji svi glavni organi, mišići i nervi su formirani. Beba je dugačka oko 2,5 cm i teška 2 grama. Kapci počinju da se formiraju, a očna duplja je ispunjena. Hrskavica i kosti nastavljaju da se formiraju i stvara se jezik. Prsti i palčevi su sada vidljivi iako su i dalje kratki i isprepletani.

Kažite nam šta mislite
 1.    
   
   
   
   
     
 2. ili nas pozovite